Hírek

Elérhetőségek

Fesztiválok

A Képes Újságban 1968. július 15-én jelent meg a riport, amelyik elsőnek hívta fel a figyelmet Pusztavacs nevezetességére, miszerint itt található Magyarország geometriai középpontja.
Az első emlékoszlopot, nemzeti színű kopjafát a Magyar Pamutipar természetjáróinak, Nagy Kálmán túravezetőnek a kezdeményezésére 1971. május 29-én avatták fel szerény ünnepség keretében a falu parkjában.
1977-ben az Országos Környezet és Természetvédelmi Hivatal valamint a Kiskunsági Nemzeti park igazgatósága felkérése alapján a Kartográfiai Vállalat kijelölte az ország középpontját, melynek koordinátái:
földrajzi szélesség = 47˚ 11'
földrajzi hosszúság = 19˚30'
1978-ban ugyancsak az említett intézmények megbízásából kerényi József a Bács-Kiskun megyei Tervező Vállalat Ybl-díjas főépítésze és Petanóczki Gyula szerkezettervezője elkészítette a Jeltorony tervét, melynek kivitelezője az Örkényi Építőipari Szövetkezet lett.
A toronycsúcs fémplasztikáját, az „aranygömböt" az ország közepére mutató csúcsos végű krómacél rúddal Fekete Tamás szobrász készítette.
Az avatásra 1979. december 22-én került sor: jeles napon, a téli napforduló idején, ezzel is hangsúlyozva, hogy az építmény a természet ritmusát meghatározó csillagászati jelenségek megértését szolgálja.
1982. augusztus 7-én és 8-án életre kelt a csendhez szokott természet. Soha nem látott ember és autófolyam hömpölygött a két napon az ország középpontja melletti nagyrétre. A résztvevők számát 200-250 ezerre becsülik.
Ennyi ember jött el az első fesztiválra, amelyet a helyi járási szervekkel, tanács hivatallal, közösségi tanáccsal közösen rendezett a Képes Újság szerkesztősége.
Mi vonzott ide ilyen tömeget? Miért jöttek el ennyien?
Különösebb vonzó cél nem volt, mindössze annyi, találkozzunk az ország közepén többen, s érezzük jól magunkat minél jobban.
Együttesek, szólisták, zenekarok, táncosok, amatőrök tarkították a műsort.
Vásárfa, bazár, étteremsor, mutatványosok, amatőr festők versenye, autóversenyés sok más látványosság.
A következő évben, 1983 augusztus 6-7-én több mint 300 ezer vendége volt az Országos Béketanáccsal közösen megrendezett kétnapos békefesztiválnak. Hatalmas békedemonstráció – ez a kifejezés jellemzi e két napot. Nem feledhetjük: augusztus 6-án, a fesztivál első napján volt 38 éve annak, hogy Hirosimát elpusztította az atombomba. Ez a nap jó ideje már a nukleáris fegyverek elleni tiltakozás napja világszerte. Tiltakoztak Pusztavacson is. Tízezrek írták alá a „Békét, leszerelést" feliratú íveket.
Romes Csandra a Béke-világtanács elnöke köszöntötte a résztvevőket.
„Sokan vagyunk, akik a békét akarjuk,
S csak nagyon kevesen a világban
olyanok akiknek a háború a céljuk."
E mondatnál százezer kéz emelkedett a magasba. S verődött tapsra ugyanennyi, amikor Sarkadi Nagy Barna, az Országos Béketanács főtitkára szólt a fesztivál résztvevőihez.
Farkas Bertalan űrhajós felolvasta a magyar fiatalok békeüzenetét.
Ezrek álltak az ország középpontjában, amikor a himnusz elhangzása után ünnepélyesen elhelyezték az utókornak címzett békeüzeneteket a jeltorony melletti kőtömbben.
Vasárnap este béketűz gyúlt, hogy a lángokba – jelképesen – elégjen a háború szelleme.
1984. augusztus 4-5-én Pusztavacs ismét a közvélemény érdeklődésének középpontjába került. harmadszor is megrendezték a Pusztavacsi Békefesztivált. Jelentőségét emelte, hogy programja része volt annak a nagyszabású leszerelési világakciónak, amely a béke védelméért folyt.
A fesztivál békecentrumában hazai és külföldi neves személyiségekkel találkozhattak a résztvevők. Japánból érkezett Jamamotó Hidenori, aki túlélte a hirosimai támadást.
Három fesztivál dal is készült a béketalálkozóra. Wolf Péter – S. Nagy István: „Ez a föld a miénk" című dallal Csongrádi Kata lett a győztes. Egy részlet a dal szövegéből:
„Nézz körül hol most állsz az ország közepén
és amit látsz mindig újra lásd
Hidd el önmagadban, aztán add tovább
Dalold ezt az egyszerű kis nótát.
Ez a föld a miénk, igen csak a miénk Óvjuk meg, hogy szép legyen
Ez a föld a miénk, igen csak a miénk és ez mindig így legyen."
Mintegy 50 művész, számos együttes lépett fel. A sportvetélkedők, légiparádé még látványosabbá tették a fesztivált.
Hányan megkérdezték már: Kell nekünk az ország közepe?
Mit lehet válaszolni erre a kérdésre. Ez nekünk: van.
És mert játékból született, hát nem lehet más, mint: szép.